Greta Jutvreten

Född 24 februari 1922
Död 5 maj 2017, Stockholm

Lite om mamma Greta

Mamma föddes i en liten stuga på ett rum och kökstrax utanför Lammhult, Kronobergslän i Småland. Det var hennes mormor Anna-Saraoch morfar Sven-Gustafslilla gård.Här boddeocksåhennes mammaAlida,pappaOskar ochstorasyster Aina. Det skulle dröja några år innan den lilla familjen kunde flytta in i deras egna hem,Solhem, nu tillsammans med en lillasyster Mia. De tre systrarna blev kända i bygden under namnetSolhemsflickorna. Morfar Sven-Gustaf byggde huset men hade byggt många andra hus runt i byarna men ocksåFällornas skola som mamma gicksexår i. Här fick hon också sitt första jobb som piga till skolfröken som bodde i skolan. 15 kronor i månaden.

Men mamma ville vidare i livet. Egentligen ville hon bli teckningslärarinna, men att vidareutbilda sig fanns inte möjlighet till.

Efter en misslyckad tjänst som hembiträde hos en familj i Växjö, där frun i huset var riktigt elak,åkte mamma till Stockholm mitt under brinnande världskrig, 1942.

Hennes första adress i Stockholm kom att bli Karlaplan9, men tjänstefolk gick in från Östermalmsgatan. Här hamnade hon som hembiträde hos en familj som egentligen hade ett hus i Djursholm i Danderyd. Deras hus hade brunnit och skulle repareras och familjen bodde tillfälligt på Östermalm.

Här trivdes mamma bra men när familjen skulle flytta tillbaka till Djursholm ville hon inte följa med – anledningen som hon savar att ”nu när jag flyttat till storstan vill jag ju inte flytta ut till landet”. Till Danderyd flyttade hon till slut ändå nästan 70 år senare.

Mamma jobbade sedan på olika bagerier och konditorier inågraår och boddeinneboendepå många olika adresser i staden, det var bostadsbrist även på 1940-talet.

Hon roade sig med sina nyfunna vänner – många från Småland.Grönanoch Galejan och Nöjesfältet mitt emot var favoritställen.

När hon träffade sin man Birger, bodde hon på Frejgatan. Hon hade då börjat på tidningen Dagen där hon jobbade på natten med adressering mm av tidningen. Birger jobbade i tryckeriet. De brukade säga att ”de träffades på Dagen men på natten”

Greta fickfyra barn,av detblev detnio barnbarn ochsex barnbarnsbarn.

Mamma fortsatte sin bana inom den grafiska världen, i många år jobbade hon påPapegojkort, ett företag som gör gratulationskort i olika former. Trots att det är över 30 år sedan hon gick i pension har hon under alla år fått en julklapp från sin f d arbetsgivare. Ett tydligt tecken på att hon var uppskattad som anställd.

På 70-talet köpte Greta och Birger, GretasföräldrarhemSolhem och hade det iomkring30 år som sitt sommarställe där de spenderade mycket tid, men de älskade också att åka runt på olika utflykter, de åkte gärna och tittade på konst och hantverköver hela Sverige.Att ta en sväng med bilen uppskattade båda och de tog sig tid att stanna överallt där det såg intressant ut.

Mamma var konstnärligt lagd och tyckte om konst. En gång på 60-talet– kassan var ganska skral på den tiden,hade Greta ändå sparat undan pengar till en ny kappa som hon behövde. Hon och Birger tog en runda påstanför att titta efter en kappa men hamnade på en konstutställning. Istället kom de hem med en tavla som de bara inte kunde låta bli att köpa. Kappan fick vänta.

Greta var en liten samlare, inget fick gå till spillo, minsta snörstump, presentpapper eller vacker kartong sparades. Men hon sparade också på änglar, i alla former.

Några bakverk som vi minns är mormors/farmors jordgubbstårta alla barnbarn ville ha till sin födelsedag eller kringlorna som var ett släktrecept.

Maj Sandin

Minnesord

Idag är det mors dag och det känns så tomt att inte få krama dig och visa hur mycket du betyder för mig /oss Mats har skrivit ner allt som även finns mina tankar Saknar dig kära mor ❤️
Lena   2017-05-28


Tack, mamma!

Tack mamma, för all kärlek, för ditt förtroende och din ständiga närvaro...Visa mer
Mats Jutwreten  2017-05-27Se alla minnesord Skriv ett minnesord

Begravningsinformation

Begravningen äger rum ons 7 juni i Skogskapellet, Skogskyrkogården kl. 13.30. Därefter inbjudes till minnesstund. Osa 08-644 98 70, osa@afbeckman.com senast den 1 juni.

Adress till begravningen
Skogskapellet, Skogskyrkogården, Sockenvägen 492/Kapellslingan, 122 33 Enskede
Adress till minnesstunden
Kyrkvillan Enskede, Stora Gungans väg 3, 122 31 Enskede

Tänd ett ljus

Ann-Louise Lilja med familj
2017-06-07 

Daphne Jutwreten
2017-05-28 

Nike Jutwreten
2017-05-28 

Jasmine Jutvreten
2017-05-28 

Jonas Andersén
2017-05-28 

Nina Sandin
2017-05-28 

Ellen Wickenberg
2017-05-28 

Emma Wickenberg
2017-05-28 

Johan Wickenberg
2017-05-28 

Sara Wickenberg
2017-05-28 

Skriv in texten du ser i bilden nedan.
Bildtext
UppdateraNy kod
   Lyssna på

Visa alla tända ljus

Följ Gretas minnessida